Normal_normal_social_media

Drie op de vier tieners ervaren zoveel stress dat ze kans lopen om een burn-out te krijgen. Dertig procent van hen kampt dagelijks met stress. Ouders moeten hun kinderen leren af en toe nee te zeggen en hoe ze moeten ontspannen, aldus Carol van Velzen, klinisch psycholoog bij het Burn-out programma van het UMCG. Dit meldt het AD.

De laatste tien jaar kampen steeds meer tieners met een burn-out. Dit komt, zo legt Annemieke Ruggenberg, schrijfster van het boek ´Stop met Stressen´ uit, omdat tieners een enorme druk voelen om te presteren. 'Uit ons onderzoek onder 2000 jongeren blijkt dat 76 procent de druk op hen als te hoog ervaart. Een derde van de tieners kampt dagelijks met stress door bijvoorbeeld school of studie.’ Hoewel dit niet bij alle tieners tot een burn-out leidt, zijn er wel jongeren die door de stress langere tijd uitgebrand thuis komen te zitten.

‘De leeftijd van de mensen die zich bij ons melden daalt,’ zegt ook Carol van Velzen. Zij is klinisch psycholoog bij het Burn-out programma van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Volgens Van Velzen dragen sociale media voor een belangrijk deel bij aan de burn-out. 'Als je een keer niet mee gaat stappen, zie je nog dezelfde avond online foto's voorbijkomen waaruit blijkt hoe stom het is dat je dat allemaal moet missen.’ Dit creëert het idee onder jongeren dat ze altijd overal aan alles mee moeten doen. 'Je pleegt roofbouw op je lichaam als je te weinig rustmomenten inbouwt,' aldus de psycholoog. Een burn-out kan het gevolg zijn.

Om een burn-out te voorkomen vraagt Van Velzen aan ouders: 'leer kinderen af en toe nee te zeggen en hoe ze moeten ontspannen. Ook in de sport. Want sport is geen ontspanning zolang je langs het veld heel de tijd wordt afgebrand.’ De psycholoog legt daarnaast de schuld bij de veeleisendheid van de maatschappij. ‘Nu moet je heel de dag overal maar bovenuit stijgen om nog goed gevonden te worden. Het was 30 jaar geleden ook prima als je gemiddeld was.'

© Nationale Zorggids