Normal_linda_voortman_groenlinks_2_

(Novum) - De jeugdzorg voor ongedocumenteerde kinderen moet beter worden geregeld. GroenLinks wil dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de toegang tot de jeugdzorg voor deze groep garandeert, zo gaat Tweede Kamerlid Linda Voortman de bewindsman woensdag vragen tijdens een debat over de jeugdzorg.

"Een kind is een kind, papieren of geen papieren. Ieder kind verdient het om de zorg te krijgen die het nodig heeft", zegt Voortman. Volgens het Kamerlid krijgen ongedocumenteerde kinderen nu maximaal een halfjaar zorg. In sommige gevallen worden ze echter geweigerd door zorgaanbieders of durven de ouders uit vrees voor de overheid niet naar een arts of psycholoog te stappen.

Voortman vraagt Teeven daarom woensdag tijdens een debat over de jeugdzorg de zorg aan deze kinderen niet te beperken tot maximaal een half jaar. Zorgaanbieders moeten bovendien beter worden voorgelicht over het verlenen van zorg aan deze groep kinderen. Daarnaast wil het Kamerlid dat het mogelijk wordt om deze kinderen op te laten vangen in pleeggezinnen als dat nodig is.

"Teeven laat zich in zijn beleid tot nu toe meer leiden door het quotum dat hij moet halen voor het uitzetten van kinderen zonder papieren in plaats van het bieden van noodzakelijk zorg aan deze kwetsbare kinderen. Dat is in strijd met het internationaal verdrag voor de kinderrechten, onnodig en hardvochtig", zo stelt Voortman.

Teeven en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) maakten dinsdagavond al wel bekend samen met zorgaanbieders en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te werken aan maatregelen om te voorkomen dat groepen kinderen in 2015 geen specialistische jeugdzorg meer krijgen.

Gemeenten zijn vanaf komend jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Nog voor het einde van het jaar moeten ze de zorg op orde hebben. In veel gemeentes is dat nog lang niet het geval.