Normal_normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

(Novum) - Kinderen die bijvoorbeeld ernstig zijn mishandeld of slachtoffer zijn van mensenhandel moeten een verblijfsvergunning kunnen krijgen. De Vreemdelingenwet moet zodanig worden aangepast dat dat mogelijk wordt. Daarvoor gaat GroenLinks maandag pleiten bij de behandeling van de begroting Jeugdzorg.

Nederland houdt zich volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman onvoldoende aan het Internationale Verdrag Inzake de Rechten van het Kind. "Rechters kunnen nu geen verblijfsvergunning toekennen in het belang van kwetsbare kinderen, simpelweg omdat dat niet in de Vreemdelingenwet staat", laat ze zondag weten in een verklaring. Als de regering dit niet wil regelen, overweeg ik daar zelf een wetswijziging voor in te dienen."

Voortman baseert zich op de onlangs geactualiseerde kinderrechtenrapportage, waarin wordt geconcludeerd dat de regering te weinig doet aan armoedebestrijding onder kinderen, onvoldoende zorgt voor kinderen die asiel zoeken en te weinig verblijfsvergunningen toekent in het belang van een kind.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) reageert waarschijnlijk niet erg enthousiast op het voorstel, licht een fractiewoordvoerder toe. "Wij hopen gehoor te vinden bij de Kamer, vooral bij de PvdA. Die zal kleur moeten bekennen, dat zal morgen blijken in het debat."