Normal_maan_ruimte_nacht

Het dagelijks drinken van frisdrank kan eraan bijdragen dat meisjes eerder gaan menstrueren. Dit is onwenselijk, omdat menstrueren op jonge leeftijd mogelijk verband houdt met een hogere kans op borstkanker op latere leeftijd. Dat is de conclusie van Amerikaanse onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston, zo meldt de Telegraaf.

Het onderzoeksteam volgde ruim 5500 meisjes van negen tot veertien jaar oud in de periode 1996-2001. De kinderen die meer dan anderhalf glas frisdrank per dag dronken, kregen hun eerste menstruatie gemiddeld 2,7 maanden eerder dan de meiden die maximaal twee glazen frisdrank per week gebruikten.

Volgens het onderzoeksteam is dit een opmerkelijk resultaat. Hoofdonderzoeker Karin Michels: 'Ons onderzoek draagt bij aan de groeiende bezorgdheid over de hoeveelheid frisdrank en gezoete sappen die er wereldwijd door kinderen en tieners wordt geconsumeerd. Overgewicht is hierbij de grootste zorg, maar nu blijkt dat deze drankjes ook invloed hebben op de eerste menstruatie.' In eerder onderzoek is een verband gevonden tussen het tijdstip van de eerste menstruatie en een verhoogde kans op borstkanker op latere leeftijd. Meisjes die een jaar eerder ongesteld worden dan de gemiddelde leeftijd (in Nederland tussen 13 en 14 jaar) hebben vijf procent meer kans op borstkanker in hun latere leven.

Voor het verband tussen het gebruiken van frisdrank en eerder menstrueren is overigens geen verklaring gevonden, maar de onderzoekers speculeren dat een hoger gehalte aan insuline (door de suiker in frisdrank) kan leiden tot meer geslachtshormonen, waardoor de menstruatie eerder op gang komt.

© Nationale Zorggids