Normal_download

Als een jonge onderkoelde drenkeling na een half uur reanimeren nog steeds een hartstilstand heeft, dan is het medisch zinloos om nog langer te reanimeren. Artsen reanimeren jonge onderkoelde drenkelingen vaak langer dan een half uur, omdat aangenomen wordt dat onderkoeling beschermt tegen hersenschade. Dit blijkt niet zo te zijn, zo concluderen artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), zo meldt Trouw.

De artsen van het UMCG voerden een grote studie uit, waarbij ze de gegevens van alle 736 jonge drenkelingen in Nederland van de laatste twintig jaar hebben bekeken. Jonge drenkelingen met een lage lichaamstemperatuur worden vaak langer dan een half uur gereanimeerd. In de meeste reanimatiesituaties geldt een half uur als het maximum, maar er wordt aangenomen dat onderkoeling hersenen die langdurig zuurstoftekort hebben beschermt. De artsen van het UMCG concluderen echter dat het medisch zinloos is om een jonge drenkeling die onderkoeld is langer dan een half uur te reanimeren. Onderkoeling, zo bleek, beschermt alleen als de drenkeling vanaf het begin onderkoeld is. De meeste kinderen verdrinken echter in de warme seizoenen en zijn daardoor niet gelijk vanaf het begin onderkoeld. 
 
Van de 736 drenkelingen waren 160 kinderen onderkoeld. 62 van deze 160 onderkoelde kinderen werden korter dan een half uur gereanimeerd. 30 procent van hen was een jaar na het ongeluk nog in leven zonder een zware handicap. De overige 98 onderkoelde kinderen werden echter langer dan een half uur gereanimeerd. Deze kinderen deden het veel slechter dan de artsen dachten. 87 van de 98 kinderen overleden, meestal binnen een paar dagen na het incident. De 11 overlevenden waren een jaar na het incident in een vegetatieve staat of ernstig gehandicapt. Deze kinderen konden niet meer lopen, praten of anderszins goed contact maken. 
 
© Nationale Zorggids