Normal_vrouw_kickt_agressie_vechten

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft regels opgesteld om de vechtsport in Nederland te reguleren. De nieuwe regels moeten onder andere de gezondheid van kinderen beschermen. Kinderen onder de 17 jaar mogen bijvoorbeeld niet meer stoten of trappen naar het hoofd. Dat meldt de NOS. 

Volgens het ministerie is er aandacht voor de vechtsport nodig, aangezien de aard van de sport gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Volgens Amerikaans onderzoek is het zelfs mogelijk dat een persoon tekenen van dementie gaat vertonen als hij of zij regelmatig een hersenschudding oploopt ten gevolge van klappen op het hoofd. De Nederlandse PhD-studente Maud Grouls doet onderzoek naar de invloed van vechtsporten op het geheugen, aandacht en concentratie van het kind. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend.

Volgens de 17-jarige bokser Ronnie Stuivenberg komen de klappen niet zo hard aan als de minister denkt. “Het valt allemaal wel mee. Dit komt omdat de sporters onderling rekening houden met elkaar. Ik denk niet dat kinderen nu gaan stoppen met het beoefenen van de sport. Er blijven genoeg andere manieren over om elkaar te raken, bijvoorbeeld op het lichaam.”, zegt hij.

Het doel van de regels van het ministerie van Volksgezondheid is om een veiliger en beter gereguleerde vechtsportsector te realiseren. De bedoeling is dat er een vechtsportautoriteit komt, een keurmerk voor vechtsportscholen, een duidelijke richtlijn voor vechtsportevenementen en een licentiesysteem voor trainers, coaches en scheidsrechters. 

© Nationale Zorggids