Normal_lowlands_2

De Lowlandsbezoeker wordt aankomend weekend proefkonijn in verschillende live-experimenten. Ook het Radboudumc is aanwezig met twee wetenschapsteams. Zij laten het Lowlandspubliek ervaren hoe het is om als oudere een festival te bezoeken en doen onderzoek naar psychosociale problemen bij jongeren met kanker. Dat meldt het Radboudumc.

In onderzoek ‘Old’s Cool’ hijsen wetenschappers Miriam Reelick en Franka Bakker de festivalgangers in een ouderdomspak. In zo’n pak kan iemand de beperkingen van het ouder zijn ervaren, zoals stijfheid van gewrichten, trillende handen en een beperkter zicht. Reelick: “We laten de deelnemers een aantal handelingen uitvoeren, die ze normaal zonder nadenken en problemen kunnen; zoals opstaan uit een stoel en een stuk lopen met obstakels. Ze zullen merken dat dit ineens heel anders is met beperkingen.”

De twee onderzoekers hopen dat Lowlandsbezoekers door het onderzoek meer bewustzijn en begrip krijgen voor de moeilijkheden die ouderen tegen kunnen komen in het dagelijks leven. Zoals in en uit de trein stappen en het doen van zware boodschappen. Bakker: “Daarnaast gebruiken we het pak als middel om het beeld dat jongeren van ouderen hebben te onderzoeken. We willen graag weten hoe ze denken over veroudering bij hen zelf; zien ze zich bijvoorbeeld over dertig jaar nog steeds op Lowlands staan?” Daarnaast onderzoeken Reelick en Bakker het beeld dat jongeren van ouderen hebben.

Het Radboudumc doet daarnaast onderzoek naar psychosociale problemen bij jongeren met kanker. De meeste jongeren tussen de 18 en 35 zijn bezig met studeren, liefdes, hun carrière en mooie reizen. Niet als je in die jaren kanker krijgt. Dat is pittig en daarom heeft het Radboudumc een AYA-poli waar jongeren terecht kunnen met allerhande vragen zoals of het hebben van kanker invloed heeft op de mogelijkheden voor verzekeren of een hypotheek tot aan bezorgdheid over vruchtbaarheid. Naast de poli is er een online community waar de jongeren contact kunnen leggen met lot- en leeftijdsgenoten.

In eerste instantie was de poli bedoeld voor jongeren uit Nijmegen, maar inmiddels komen er ook veel jongeren uit andere steden. Daaruit ontstond het idee om meerdere poli’s in Nederland op te zetten. Maar voordat dit kan moet het nut ervan worden vastgesteld, zodat ook de overheid en verzekeraars de poli’s ondersteunen. “Wij denken dat Adolescents & Young Adults (AYA’s) met kanker meer psychische en sociale problemen hebben dan vergelijkbare jongeren zonder kanker”, zegt Olga Husson. Om dat te bewijzen hebben Husson en collega’s gegevens van een lichamelijk gezonde normpopulatie nodig ter vergelijking, en die vinden ze in het Lowlandspubliek. “Op Lowlands laten we bezoekers anoniem dezelfde vragenlijsten invullen als hun leeftijdsgenoten met kanker al eerder deden. De vragen gaan over vriendschappen,  gevoelens, het gebruik van drank en drugs, liefde en intimiteit.”

© Nationale Zorggids