Normal_jeugdzorg

In het Noorden van Nederland hebben bijna 170 zorgboerderijen een cliëntenstop voor jongeren ingevoerd. Ongeveer 100 hulpbehoevende jongeren zijn sinds juli al geweigerd. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De zorgboerderijen bieden onder andere dagbesteding en een opleidingstraject aan. Het gaat om jongeren met een verstandelijke beperking of gedragsproblemen. De instellingen zijn aangesloten bij stichting Bezinn. “De gemeenten hebben bij ons te weinig zorg ingekocht”, zegt woordvoerder Jan van Donkersgoed van Bezinn. “Dit is zorg voor cliënten zonder persoonsgebonden budget. We zitten er ontzettend mee in onze maag, want we willen helemaal geen ‘nee’ verkopen.” Volgens de woordvoerder kan Bezinn niet anders, omdat het anders met een tekort van enkele tonnen kampt. Er is bij de inkoop onvoldoende rekening gehouden met een stijgende vraag naar een plek op de zorgboerderijen.

Jan Langenkamp, fractievoorzitter van Progressief Westerveld, is verbaasd. “In onze gemeente Westerveld zijn ook zorgboerderijen van Bezinn. Blijkbaar is het mogelijk dat deze koepelorganisaties dergelijke besluiten kunnen nemen, zonder dat de gemeenteraden daar invloed op hebben”, zegt hij.

Burgemeester Roger de Groot van De Wolden is voorzitter van Jeugdhulpregio. De twaalf Drentse gemeenten kopen via deze organisatie zorg in. Volgens De Groot kunnen hulpbehoevende jongeren nog steeds hulp krijgen, maar dan bij andere zorgverleners dan zorgboerderijen. “Wellicht dat we bij Bezinn te weinig zorg hebben ingekocht, maar het is goed mogelijk dat ons totale zorgbudget, dat gebaseerd is op de bij ons bekende zorg uit het verleden, wel met de behoefte overeenstemt.”

© Nationale Zorggids