Normal_adoptie1

De afgelopen periode is er veel veranderd op het gebied van adoptie. Deze veranderingen vragen om een aanpassing van het Nederlandse adoptiestelsel en -beleid; er moet een toekomstbestendig interlandelijk adoptiestelsel komen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft adviesbureau Andersson Elffers Felix daarom gevraagd om hiervoor scenario’s te ontwikkelen. Dit meldt Consultancy.nl.

In Nederland en wereldwijd verandert er het een en ander rondom adoptie. In Nederland is het aantal adoptiekinderen sinds 2010 gehalveerd naar 354 kinderen. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens de onderzoekers spelen de mogelijkheden binnen vruchtbaarheidsbehandelingen en draagmoederschap hierin een grote rol. Ook worden steeds meer kinderen geadopteerd met speciale behoeftes; in 2014 was dit 75 procent. Hierbij valt te denken aan kinderen met een blijvende aandoening, een verhoogd medisch risico en  met een belaste sociaal-emotionele achtergrond.
 
Vanwege deze veranderingen is een nieuw, toekomstbestendig stelsel nodig voor interlandelijke adoptie. Adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF) zal de komende periode meerdere scenario’s ontwikkelen voor het adoptiestelsel. 
 
© Nationale Zorggids