Normal_rss_entry-17630

(ANP) - De politie kan bij de vermissing van een kind het AMBER Alert gerichter inzetten. Mensen die zich mogelijk in de buurt van het kind bevinden krijgen dan een melding terwijl andere mensen het alarm niet krijgen. Bij een zogenoemde 'urgente kindervermissing' kan onder meer via regionale omroepen, tankstations, beheerders van snelwegborden, de spoorwegen, taxicentrales, wegvervoerders en populaire apps een foto van het kind worden verspreid.

Het landelijk AMBER Alert wordt alleen ingezet als er sprake is van onmiddellijk levensgevaar en als het niet duidelijk is waar het kind zich in Nederland bevindt. Dat gebeurt drie à vier keer per jaar. In het hele land worden dan reclameschermen, snelwegborden, apps, sms en e-mail ingezet als een grote opsporingsposter.

Bij een 'urgente vermissing' heeft de politie substantiële aanwijzingen dat het vermiste kind een risico loopt en handelen noodzakelijk is. Ongeveer honderd keer per jaar worden in dit soort gevallen delen van het AMBER Alert ingezet. Dat kan met de nieuwe mogelijkheden gerichter en meer lokaal gebeuren.