Normal_family_portrait

Hoe groter een gezin is, hoe slechter de kinderen scoren op cognitief en sociaal vlak, blijkt uit onderzoek van het National Bureau of Economic Research. De oudere kinderen krijgen na gezinsuitbreiding minder aandacht en minder hulp van hun ouders. Dit meldt Trouw.

Doordat de kinderen minder aandacht en ondersteuning krijgen, worden cognitieve vaardigheden als lezen en schrijven slechter en vergroot de kans op gedragsproblemen. Niet alleen scoren kinderen uit grote gezinnen lager op taal- en rekentoetsen, ook hebben ze vaker last van angstgevoelens, hyperactiviteit en een gevoel van afhankelijkheid. De gevolgen zijn te merken op korte en lange termijn, wel worden deze wel kleiner als er genoeg leeftijdsverschil zit tussen de kinderen

De onderzoekers van het bureau onderzochten data van 11.476 Amerikaanse kinderen tussen vier en veertien jaar. Naast het vergelijken van data van kinderen in grote en kleine gezinnen,  zijn de kinderen getest op reken- en taalvaardigheden. Ook hebben de onderzoekers ouders gevraagd hoe vaak ze hun kinderen voorlazen en hielpen met het maken van huiswerk.

Nadat de proefpersonen de leeftijd van twintig passeerden, zijn ze nogmaals ondervraagd door het bureau. De jongvolwassenen uit een groot gezin bleken gemiddeld minder hoogopgeleid te zijn, minder inkomen te hebben en vaker het criminele pad te bewandelen. Het geslacht speelt ook een rol. Bij meisjes gaan de cognitieve vaardigheden vooral achteruit en bij jongens de sociale vaardigheden, waardoor ook gedragsproblemen ontstaan.

©Nationale Zorggids