Normal_umc-utrecht

Kinderen tussen de 8 en 15 jaar kunnen in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht terecht voor een nieuwe aanpak van autisme en epilepsie bij kinderen. Het programma draagt de naam 'Prikkelverwerking' en is een combinatie van verschillende elementen die kind en ouders verder kan helpen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

'Prikkelverwerking' is een speciaal zorgprogramma waarbij diagnostiek en verschillende behandel- en onderzoeksmethoden worden gecombineerd om stoornissen in de prikkelverwerking te herstellen. Onderdeel is een voorlichtingsprogramma om ouders en kind te leren hoe zij beter om kunnen gaan met prikkels in het dagelijkse leven.

Onderzoeker en kinderpsychiater Hilgo Bruining is verbonden aan het UMC Utrecht Hersencentrum en is initiatiefnemer van het programma. “Voorheen was alles gericht op diagnose (etiketten plakken) en begeleiding”. Nu wordt er volgens de psychiater voornamelijk gekeken wat er afwijkt in de prikkelverwerking en hoe dit het dagelijkse leven beïnvloedt.

Samen met een multidisciplinair team worden verschillende gegevens verzameld die te maken hebben met prikkelverwerking bij het kind. Deze informatie wordt gekoppeld aan metingen in het brein en neuropsychologisch onderzoek.

Het is de eerste keer dat metingen van hersenactiviteit en behandeling van prikkelverwerking worden gekoppeld aan individuele leer- en gedragssymptomen. “Op deze manier zetten we samen met patiënten en ouders een belangrijke stap voorwaarts in het begrijpen en behandelen van ontwikkelingsstoornissen”, zo zegt onderzoeker en kinderpsychiater Hilgo Bruining.

© Nationale Zorggids