Normal_vaccinatie_prik_2534

Sinds vorig jaar september worden baby's in Groot-Brittannië tegen meningokokken B gevaccineerd. Britse ouders willen nu ook dat kinderen tot elf jaar hiertegen worden ingeënt. In Nederland zit deze prik nog niet in het pakket en het lijkt erop dat nog even duurt voordat dit gebeurt. Meningokokken B kan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking als gevolg hebben. Dat meldt RTL Nieuws. 

In Nederland zijn er per jaar zo'n 130 mensen – met name kinderen – die de meningokokken B-infectie oplopen. Ongeveer 10 procent daarvan komt te overlijden en vijftien van de 130 mensen hebben levenslang te maken met de gevolgen van de infectie. Om de zoveel jaar breekt er een meningokokkenepidemie uit. Sinds 2002 worden kinderen standaard ingeënt tegen meningokokken C, een aanverwante infectie. Het aantal infecties van deze variant is sindsdien teruggelopen van 285 in 2001 tot 3 in 2011. Dit maakt dat meningokokken B nu de belangrijkste oorzaak is van infecties zoals hersenvliesontsteking.

Pas later dit jaar gaat de Gezondheidsraad samen met minister Schippers van Volksgezondheid in gesprek over het vaccin en of deze een standaardvaccin moet worden. 

©Nationale Zorggids