Normal_drugs_weed_joint_1_

Bewoners van het Drentse dorp Nieuw-Amsterdam/Veenoord maken zich zorgen over het drugsgebruik van tieners. Een groep anonieme ouders heeft een brandbrief gestuurd naar Plaatselijk belang, hierin uiten ze hun zorgen en stellen ze dat het gebruik van marihuana en xtc in het dorp 'schrikbarende vormen' heeft aangenomen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De ouders zeggen dat marihuana met name doordeweeks wordt gebruikt, en de xtc-pillen worden in het weekend, tijdens het uitgaan, gebruikt. “De pillen worden onderling geregeld en vaak overhandigd op de scholen of onderweg naar deze avonden”, schrijven de ouders. Vervolgens noemen ze in de brief het veranderende gedrag en uiterlijk van de kinderen. Zo zien ze er vaak moe uit, hebben ze grote pupillen, een kort lontje en is hun eetgedrag is afwijkend. Ook drinken ze veel en zijn ze geestelijk niet aanwezig wanneer hun ouders een gesprek met hen aangaan. Tevens noemen ze de telefoon een 'heiligdom' omdat daar de afspraken mee gemaakt worden.

Het probleem is lastig om aan te pakken, want deze drugs zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Op iedere hoek van de straat zijn de middelen te verkrijgen. De ouders benadrukken dat dealen een strafbaar feit is. Als de kinderen gesnapt worden, heeft dat grote gevolgen. Ze zijn bang voor de toekomst van de jeugd in het dorp.

Deze week is de brief door Plaatselijk Belang in behandeling genomen en erkent dat dit een serieus probleem is. “Mijn kinderen zijn geen tieners meer, maar toen ze dat nog wel waren, schrok ik van hun verhalen over hoeveel jongeren er drugs gebruikten. Dat aantal en het gebruik zal in de loop der tijd niet minder worden”, zegt bestuurslid Ypie Terpstra als reactie op de brief. Ouders kunnen volgens haar een grote rol spelen bij vroegtijdige signalering. Inmiddels zijn Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) en welzijnsorganisatie Sedna op de hoogte gesteld van het probleem. Zij zullen binnenkort een voorlichtingsavond geven in het dorp. 

©Nationale Zorggids