Normal_bureau_halt_logo

Jongeren die na een misdrijf of overtreding naar Halt zijn gestuurd, vervallen vaker opnieuw in crimineel gedrag als ze hun Halt-straf niet succesvol doorlopen dan zij die dit wel doen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat minderjarigen die op jonge leeftijd een Halt-traject afmaken vaker weer in aanraking met justitie komen dan hun oudere lotgenoten. Dat meldt CBS.

Van de jongeren die in 2010 of 2011 naar Halt zijn gestuurd maar hun straf niet of niet succesvol hebben afgerond, werd ruim 48 procent tussen 2010 en 2015 wederom verdacht van een misdrijf. De recidive onder degenen die hun Halt-straf wel afrondden was 35 procent.

Minderjarigen die in 2010 of 2011 een Halt-straf op jonge leeftijd volledig hebben doorlopen, kwamen in de jaren daarna vaker weer in aanraking met justitie dan hun oudere lotgenoten. De recidive onder de twaalfjarigen die naar Halt zijn gestuurd is 42 procent, tegen 31,6 procent bij de zeventienjarigen. Personen die op hun twaalfde naar Halt worden gestuurd, hebben de leeftijden waarop de kans om verdachte te worden het grootst is nog voor zich liggen. Het aantal door de politie geregistreerde verdachten per 10.000 inwoners neemt sterk toe tot een piek tussen de 16 en 20 jaar en neemt daarna geleidelijk af. Dit was ook in 2015 zichtbaar.

Tussen jongeren die misdrijven of overtredingen hebben begaan en succesvol een Halt-traject hebben doorlopen, bestaan geen grote verschillen in de recidivekansen. Wel raken verdachten van een geweldsdelict vaak weer op het slechte pad. Het percentage recidivisten onder jongens is hoger dan onder meisjes.

Als 12- tot en met 17-jarigen een strafbaar feit begaan, kunnen ze in bepaalde gevallen een verwijzing naar Halt krijgen. Ze kunnen dan kiezen voor een Halt-traject of voor vervolging door justitie. Ruim 8 procent van de jongeren die naar Halt worden gestuurd, begint echter niet aan de straf of rondt deze niet af en worden dan alsnog door justitie vervolgd. Een Halt-straf heeft het voordeel dat de jongere bij een succesvolle afronding niet wordt vervolgd door justitie en ook geen strafblad krijgt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids