Normal_tablet__kind__mediagebruik

Artsen en fysiotherapeuten zien dat jongeren steeds vaker kampen met rug-, nek-, en schouderklachten door een slechte houding. Volgens Houding Netwerk Nederland, waarin de ouders en zorgverleners zijn verenigd, moet er meer aandacht komen voor een gezonde houding. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Steeds meer jongeren van rond de twaalf jaar moeten naar een therapeut voor behandeling van klachten die normaal gesproken bij een vijftiger passen. Jongeren krijgen een tabletnek, gameboyrug of zelfs een bochel. Houding Netwerk Nederland merkt dat deze klachten veelal terug te zien zijn bij kinderen die na 1995 zijn geboren. Steeds meer kinderen van deze generatie kampen met pijnklachten. De stichting maakt zich daarom hard voor preventie een slechte houding.

“Het begint al bij baby’s die te weinig op hun buik worden gelegd en te veel in stoeltjes zitten. Een gezonde houding moet je vroeg aanleren”, aldus orthopedisch chirurg en medeoprichter Piet van Loon. Jongeren nemen een steeds slechtere houding aan door alle technologie die ze gebruiken. Smartphones, tablets en spelcomputers zorgen bovendien voor weinig beweging.

Ouders doen er weinig aan om de slechte houding te corrigeren. Daarom slaan de artsen en therapeuten nu samen alarm, want er moet iets gebeuren om te voorkomen dat een hele generatie straks kampt met grote lichamelijke klachten. Houding Netwerk Nederland wil dat het ministerie van Volksgezondheid een campagne start voor een gezonde houding bij jonge kinderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids