Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vindt dat de ranglijst van KidsRights een vertekend beeld geeft. Op de ranglijst staan de landen die goed omgaan met kinderrechten, echter valt Nederland dit jaar buiten de top tien. Dat meldt Skipr.

KidsRights publiceerde afgelopen juni de nieuwste lijst. Nederland stond eerder op plek twee, maar staat sinds dit jaar op plek dertien. Volgens KidsRights moet Nederland meer aandacht besteden aan kinderen die onder de armoedegrens leven. Ook maakt het zich zorgen over de bezuinigingen die minima-gezinnen moeten treffen om rond te kunnen komen.

Van Rijn vindt de lijst een vertekend beeld geven omdat landen niet onderling met elkaar vergeleken worden. Er wordt slechts gekeken naar een verbetering of verslechtering per land, waardoor het zo kan zijn dat landen die verbeteringen hebben doorgevoerd boven Nederland staan, ondanks dat ze het slechter doen op het gebied van kinderrechten. 

Kinderrechten zijn voor het kabinet erg belangrijk. De aanbeveling van KidsRights zijn een sterke stimulans om de positie van de Nederlandse kinderen te verbeteren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids