Normal_rolstoel__handicap

De professionele ondersteuning aan gezinnen met een kind met ernstige meervoudige beperkingen kan beter. Gezinnen met een zorgintensief kind ervaren meer stress dan ouders zonder zorgintensief kind. Daarom adviseert RUG-promovenda Jorien Luijkx een intensievere samenwerking tussen zorgprofessionals en ouders. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut (het NJi). 

Voor haar promotieonderzoek onderzocht Luijkx de professionele ondersteuning aan gezinnen met een zorgintensief kind. Daarbij keek ze naar de behoeften en wensen van gezinnen met kinderen thuis of in een voorziening.

Samen met ouders stelde de promovenda de Groninger Zorgbarometer op. De barometer brengt de mening van ouders over de ondersteuning in woonvoorzieningen in kaart. In haar onderzoek peilde Luijkx de behoefte van ruim duizend ouders. 65 procent van hen blijkt tevreden over de ondersteuning, echter is een te groot deel van de ouders alsnog ontevreden.

Ouders ervaren het thuis opvoeden van een zorgintensief kind als positief. Ook broers en zussen zien dat het thuis opvoeden en positief invloed heeft op het gezin, ondanks dat de dagelijkse gewoonten verstoord raken en de sociale en financiële situatie eronder lijdt. Ondersteuners van deze gezinnen zouden meer aandacht moeten hebben voor de wensen en behoeften van het gehele gezin zodat iedereen een optimale kwaliteit van leven kan bereiken, vindt Luijkx. 

Door: Redactie Nationale Zorggids