Normal_kanker-kind-kika

Nederland heeft een primeur op het gebied van kinderoncologie. Er wordt een databank opgezet met daarin geanonimiseerde gegevens van jonge patiënten met kanker, in de hoop om dichter bij genezing te komen. De databank voor kinderkanker is een samenwerking tussen het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en de Hartwig Medical Foundation in Amsterdam. Dit meldt Telegraaf.

Door de complexe aard van kinderkanker en de vele verschillende ‘foutjes’ in het dna, is een databank een goede manier om tumoren te analyseren en de gegevens op te slaan. De databank gaat niet alleen over het type tumor, maar ook over feiten over de behandeling en genetische informatie. Vorig jaar startte de Hartwig Medical Foundation al met een vergelijkbare databank voor volwassenen.

Ieder jaar krijgen tussen de 500 en 600 kinderen in Nederland een vorm van kinderkanker. “De kennis over tal van vormen, waarmee in Nederland soms één of twee patiënten per jaar worden gezien en in andere landen ook maar enkelingen, is dan ook heel versnipperd in de wereld”, zegt geneticus professor dr. Hans Clevers, wetenschappelijk directeur van het Prinses Máxima Centrum. Door de kennis op één plaats te verzamelen, hopen de initiatiefnemers dat betere diagnoses en nieuwe ideeën zullen leiden tot vooruitgang binnen de kinderoncologie.

Uiteindelijk is het doel om de anonieme gegevens in de databank beschikbaar te stellen voor wetenschappers wereldwijd. Dit gebeurt alleen na toestemming van ouders en kinderen. Ook dient er voldaan te worden aan een strikte toelatingsprocedure die door een onafhankelijke commissie zal worden beoordeeld.

Door: Redactie Nationale Zorggids