Normal_jeugdzorg546

Het jeugdzorgbudget blijft dalen, ook volgend jaar. Bij sommige gemeenten zorgt dat voor meer problemen dan bij andere gemeenten. Dit heeft te maken met het woonplaatsbeginsel. Gemeenten die een grote jeugdzorginstelling hebben, zijn normaal gesproken niet financieel verantwoordelijk voor jongeren die een ondertoezichtstelling (ots) hebben. Dan worden de kosten namelijk verhaald op de gemeente waar de jongere vandaan komt. Maar zodra de instelling de voogdij krijgt over de jongere, moet de gemeente waar de jeugdzorginstelling staat betalen. Onder andere in Ede gebeurt dat steeds vaker. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

“De behandeling van jongeren kost zo’n 1,5 tot 2 ton per jaar. Dus als er tien kinderen bij komen, praat je over 1,5 tot 2 miljoen per jaar. Het probleem voor ons is dat we zien dat rechters steeds vaker zo’n voogdijmaatregel nemen”, zegt wethouder Leon Meijer van de Christen Unie uit Ede. Hoe groot het tekort volgend jaar wordt is lastig in te schatten, omdat de gemeente nog niet weet hoe vaak rechters dit jaar een voogdijmaatregel opleggen.

Meijer hoopt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met een oplossing komt. Hij vreest het ergste, omdat slechts een handjevol gemeenten kampt met het woonplaatsbeginsel. Een wetswijziging van het woonplaatsbeginsel zou een oplossing bieden. Daarover zijn de FoodValley-gemeenten (acht Gelderse gemeenten) in gesprek samen met het ministerie van Volksgezondheid. Ook zouden gemeenten onderling een oplossing kunnen zoeken, maar dat is volgens Meijer niet zo makkelijk als het lijkt. “We hebben veel uit te leggen”, zegt de wethouder. 

Door: Redactie Nationale Zorggids