Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

De afgelopen vier jaar hebben twintig kinderen met extreem overgewicht een maagband gekregen in het Maastricht UMC+. Het Maastrichtse ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Nederland dat maagbandoperaties mag uitvoeren onder kinderen tussen de veertien en zestien jaar. Komend jaar zal het nog zeven kinderen opereren. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde vraagt zich echter af of een maagband bij kinderen het onderliggende probleem oplost. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Kinderchirurg Ernst van Heurn zette de pilotstudie in Maastricht UMC+ op. Tot nu toe ziet hij dat de maagbanden een positieve invloed hebben op het leven van de tieners. Naast het feit dat ze veel gewicht hebben verloren, zijn ze zelfverzekerder en zoeken ze meer sociaal contact.

Alleen kinderen die hun groeispurt al hebben gehad, komen in aanmerking voor de maagbandoperatie. Van Heurn vermoedt dat het om ongeveer tweehonderd kinderen gaat. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde vraagt zich af of dit de onderliggende problemen oplost bij deze kinderen. “Ook wij zien dat er nu kinderen met hun rug tegen de muur staan, waarbij geen enkele behandeling werkt. Voor een kleine groep kan de operatie het laatste redmiddel zijn. Maar moeten we dat wel willen?”, vraagt kinderarts Erica van den Akker zich af. Een maagband ziet zij slechts als symptoombestrijding en niet als oplossing voor het onderliggende probleem.

Van den Akker wil dat kinderen met ondersteuning van zorgprofessionals gezonder gaan leven en zo afvallen. Artsen, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten kijken dan gezamenlijk naar het echte probleem waar een kind met extreem overgewicht mee kampt. Zo zijn er tal van verklaring voor overgewicht, zoals hormonen, stress, stofwisseling, slaap, medicatie of genetische aanleg.

Door: Redactie Nationale Zorggids