Normal_thermometer_koorts_ziek

In Nederland krijgen twee tot vijf op de honderd kinderen in hun jonge leven een koortsstuip. Dit zorgt ieder jaar voor honderden ambulanceritten naar de kinderen en hun doodsbange ouders. Hoewel een koortsstuip meestal onschuldig is, is het behoorlijk schrikken als het kind begint te schudden of bewusteloos raakt. Het treft voornamelijk kinderen tussen de zes maanden en 6 jaar oud. Dit meldt RTL Nieuws. 

Kinderarts Louis Bont van het Wilhelmina Kinderziekenhuis snapt heel goed dat ouders in paniek 11 bellen. “Iedere ouder of zelfs hulpverlener die een koortsstuip bij een klein kind voor het eerst ziet, denkt: dit kind gaat dood.” In de ambulancevoorziening Brabant Midden-West kwamen vorig jaar alleen al 480 meldingen binnen waarbij het vermoedelijk om een koortsstuip ging. “Bij een kind dat buiten bewustzijn is, stuipt en blauw aanloopt neem je geen risico”, zegt Harm van de Pas, medisch manager bij de Brabantse ambulancevoorziening over de inzet van ambulances bij koortstuipen.

Koortsstuipen ontstaan wanneer de lichaamstemperatuur van het kind zeer hoog is of snel oploopt. Dit veroorzaakt een soort kortsluiting in de hersenen, waardoor het kind begint te stuipen en stijve armen en benen krijgt. Hoewel het meestal onschuldig is, moet wel altijd een arts ingeschakeld worden om vast te stellen dat het niet om een ernstige situatie gaat, zoals hersenvliesontsteking.

Ouders die een koortsstuip vermoeden, kunnen een aantal dingen doen om het kind te helpen. Belangrijk is om de baby of kind in de zijligging te leggen. In die houding is er minder kans op verslikking, mocht het kind braken. Ook is het goed om het kind op een veilige plek te leggen, zodat het zich niet kan vallen of stoten. Het is voor ouders belangrijk om rustig te blijven en de huisarts te bellen, ook als de stuip voorbij lijkt te zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids