Normal_telefoon_app_snapchat

Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed ontvangen. Het ongewild verspreiden van naaktfoto’s en foto’s in ondergoed kan leiden tot problemen op school, zoals pesten en verzuim. Hoe kunnen we dit risico zo veel mogelijk indammen? Onderzoek uitgevoerd in het kader van Safer Internet Day toont aan dat scholen een belangrijke voorlichtende rol hebben in het goed omgaan met seksgerelateerde online risico’s. Dat meldt Safer Internet Centre.

Als er een naaktfoto van een leerling rondgaat en de sociale veiligheid in het gedrang komt, moeten scholen snel handelen. In de praktijk krijgen scholen het signaal echter pas laat. De drempel om naar een vertrouwenspersoon op school te gaan is hoog. Slechts 1,3% van de scholieren doet dit.

"Leerlingen weten vaak niet wie het is of dat er überhaupt een vertrouwenspersoon is verbonden aan school. Ze  kennen hem of haar niet. Die neem je niet zomaar in vertrouwen," zegt Petra Vervoort, onderwijsadviseur sexting en extern vertrouwenspersoon. "Zorg dat leerlingen het gevoel hebben dat je als school verspreiding van naaktfoto's serieus neemt en dat ze problemen kwijt kunnen bij iemand die ze vertrouwen. Dat bereik je vooral door erover te praten".

Ruim de helft van de jongeren vindt leeftijdsgenoten die aan sexting doen nogal dom. Tegelijkertijd is het niet zo dat een jongere van wie een pikante foto circuleert altijd wordt verstoten door zijn of haar vrienden. In tegendeel, jongeren steunen elkaar. Bijna 7 op de 10 jongeren geeft aan dat hun vrienden op hun steun kunnen rekenen als er een naaktfoto van hen op internet zou circuleren.

Snapchat is onder jongeren veruit het belangrijkste sexting-medium. Ruim driekwart van de pikante foto’s en video’s circuleert op dit medium. “Dat Snapchat zo populair is, komt mede doordat de gebruikers denken dat hun foto of bericht binnen no-time verdwenen is. Uit Snapchat misschien, maar daarbij wordt vaak vergeten dat een screenshot snel gemaakt én verspreid is. Zo kan een pikante foto die je voor je vriend of vriendin maakte je nog jaren blijven achtervolgen”, zegt Marjolijn Bonthuis, van Safer Internet Centre Nederland.

Op 7 februari 2017 is het Safer Internet Day. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt in meer dan 100 landen wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids