Normal_slaap_slapen_bed_voeten

Wie als tiener niet voldoende slaapt, kan daardoor meer kans lopen op het ontwikkelen van angstklachten, symptomen van adhd en een verminderd concentratievermogen. Daarvoor waarschuwt neuropsycholoog Ed de Bruin, die slaaponderzoek uitvoert bij de Universiteit van Amsterdam en de GGD. Een derde van de 16-jarigen en een kwart van de 14-jarigen in Amsterdam blijken slaapproblemen te hebben. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De Bruin deed onderzoek onder schoolgaande jongeren in het schooljaar 2015-2016. Slaapproblemen kunnen bij die groep tot een tal van klachten leiden, die ook hun schoolprestatie in de weg kunnen zitten. Zo is het concentratievermogen verminderd en ook het geheugen en de motivatie lijden onder een slechte nachtrust. Ook kan het volgens de neuropsycholoog leiden tot prikkelbaarheid, depressie en symptomen van adhd.

De GGD heeft de slaapgewoonten van de Amsterdamse jongeren voor het eerst onderzocht, dus de cijfers kunnen nog niet vergeleken worden met voorgaande jaren. Toch lijkt de data vergelijkbaar te zijn met dat van onderzoeken buiten Amsterdam. Steeds meer jongeren zoeken hulp voor hun slaapproblemen. Meisjes hebben vaker last van slaapproblemen dan jongens, maar deskundigen zijn er nog niet over uit wat dit veroorzaakt.

Wat voor zowel jongens als meisjes geldt, is dat social media niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust. “De hersenactiviteit houdt mensen wakker, maar door het blauwe licht van de schermpjes stopt ook de aanmaak van melatonine”, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum. Dit komt de biologische klok van de kinderen niet ten goede. Zij gaan ook later op bed door hormonale veranderen, en moeten weer vroeg op om naar school te gaan. “Hierdoor wordt de biologische klok nog verder opgeschoven. Dat noemen we een social jetlag.”

Door: Redactie Nationale Zorggids