Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

De dood van de 14-jarige Luciano die afgelopen zomer in een instelling voor gespecialiseerde jeugdzorg overleed, blijft vragen oproepen bij de nabestaanden. Zij hebben tot op heden geen inzicht gehad in de rapporten van de Inspectie Jeugdzorg en de politie. Er wordt nog altijd getwijfeld of de tiener zelfmoord heeft gepleegd. Dit meldt Skipr. 

De raadsman van de nabestaanden heeft het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Veiligheid en Justitie verzocht om de rapporten alsnog te delen. De jongen werd behandeld in een instelling voor jongeren met complexe gedragsproblemen. Hij zou niet alleen gelaten mogen worden, maar de tiener bleek een uur buiten het zicht van medewerkers te zijn geweest. In die tijd heeft hij vermoedelijk zelfmoord gepleegd.

Echter is nooit sectie op de jongen verricht en tasten de nabestaanden nog altijd in het duister. “Inmiddels zijn bijna negen maanden verstreken zonder dat de nabestaanden enige toelichting hebben gekregen op het onderzoek”, stelt raadsman Sébas Diekstra. Er zijn aanwijzingen gevonden die duiden op een seksuele relatie tussen Luciano en een volwassen man binnen de instelling. Nabestaanden weten nog altijd niet of die relatie een rol heeft gespeeld, en of die relatie verder is onderzocht.

Volgens Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is de moeder van de tiener regelmatig op de hoogte gehouden over de voortgang van het onderzoek. Het rapport over de dood van Luciano is bijna gereed en deze wordt naar verwachting eind maart gepubliceerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids