Normal_peuter_hapt

Om ervoor te zorgen dat volwassenen een gevarieerde smaak ontwikkelen en gezond gaan eten, kunnen zij als kind het beste met hun handen eten. Het eten van vaste voeding met hun vingers, in plaats van dat hun ouders hen te eten geven, zorgt ervoor dat kinderen beter kunnen bepalen wanneer ze genoeg hebben gegeten, blijkt uit Brits onderzoek. Dat melden Foodlog en Kinderopvang Totaal.

Professor Ann Brown van de Swansea University onderzocht het eetgedrag van ruim driehonderd baby’s en peuters en publiceerde haar bevindingen in het boek Why Starting Solids Matters. Uit haar onderzoek blijkt dat baby’s van een half jaar tot één jaar oud met hun handen genoeg eten, maar niet meer dan nodig is. Dat komt volgens haar doordat kinderen zelf de regie in handen hebben. Bij ouders die hun kinderen te eten geven zijn het de ouders die bepalen wanneer een kind genoeg heeft gehad, ook al geeft een kind aan vol te zitten.

Daarnaast blijkt het dat kinderen creatiever worden als ze hun handen mogen gebruiken om te eten. Ze zijn in staat om meer soorten voedsel uit te proberen vergeleken met de kinderen die niet met hun handen mochten eten.

Ook werd gekeken naar overgewicht. Daarbij werden door Brown dezelfde kinderen onderzocht, maar dan een jaar later, toen zij tussen de 1,5 en 2 jaar oud waren. Met de handen eten bleek ook bij deze doelgroep aan te slaan, want bij slechts 8 procent van de kinderen was er sprake van overgewicht. Wat betreft leeftijdsgenoten die niet met de handen aten kwam overgewicht bij een vijfde voor, een stuk vaker dus.

Door: Redactie Nationale Zorggids