Normal_file_auto

Fijnstof is slecht voor de longen van een kind, het tast het leervermogen aan en fijnstof schijnt zelfs invloed te hebben op hun dna, zo blijkt uit recent onderzoek. Om ervoor te zorgen dat een kind zo min mogelijk fijnstof binnenkrijgt, kan hij beter naar school lopen of fietsen in plaats van met de auto worden gebracht. Dat meldt RTL Nieuws.

Kinderen inhaleren meer fijnstof binnen de auto dan buiten de auto, zeggen onderzoekers. Dit heeft onder andere te maken met het ventilatiesysteem van de auto waardoor fijnstof binnenkomt. De hoeveelheid fijnstof in de auto is negen tot twaalf keer groter dan erbuiten. Zo inhaleren kinderen die achterin de auto zitten de uitlaatgassen van bussen, vrachtwagens en andere auto’s die voor hen rijden.

Omdat kinderen ook op dit vlak kwetsbaarder zijn dan volwassenen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Wie echt op de gezondheid van zijn kind wil letten, kan de auto beter laten staan, adviseert onderzoeker en hoogleraar David King. “Ik denk dat als automobilisten de schade zouden kennen die zij hun kinderen aandoen, ze nog weleens extra zouden nadenken voordat ze in hun auto stappen”, aldus King. 

Door: Redactie Nationale Zorggids