Normal_slapen_kind_slaap

Een slaapstoornis bij een kind heeft een enorme impact op het hele gezin. De gevolgen variëren van opvoedings- en relatieproblemen tot slecht functioneren op het werk. Betere hulpverlening en meer begrip bij de omgeving kunnen soelaas bieden, vinden de Nederlandse kinderartsen. Samen met ouders van kinderen met een sterk verstoord slaapritme vroegen zij gisteren tijdens het jaarlijkse Congres van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) aandacht voor dit probleem. Dit meldt NVK.

“Elk kind slaapt weleens slecht, gaat wel weer over.” Dat is wat ouders vaak te horen krijgen van hun omgeving en ook vanuit de hulpverlening. Maar bij sommige kinderen is dat echter niet het geval, zoals bij peuter Noah. Bij hem is sprake van een sterk verstoord slaapritme. Hierdoor loopt hij continu uit de pas met de wereld om hem heen.

Dergelijke slaapstoornissen hebben een grote impact op het gezinsleven, aldus kinderarts dr. Sigrid Pillen, kinderneuroloog- somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe. "Slaapproblemen werken door in alle aspecten van het leven. De relatie lijdt eronder, de opvoeding, het werk. En in hun omgeving stuiten ouders vaak op onbegrip. Ook hulpverleners schatten de impact van slaapproblemen niet altijd op waarde, of zijn handelingsverlegen. Ze zien het als een tijdelijk probleem of zijn niet bekend met de mogelijkheden voor goede behandeling. ”

Het doel van het symposium tijdens het NVK-Congres was om meer bekendheid en meer begrip onder professionals en samenleving te creëren. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als werkgevers bekend raken met het bestaan van deze problemen en samen met medewerkers kijken of bijvoorbeeld werktijden kunnen worden aangepast of dat een powernap mogelijk is. Pillen: “Voor piloten is van alles geregeld zodat ze goed kunnen slapen, maar van ouders met kinderen met slaapproblemen verwachten we dat ze ’s ochtends fris op het werk zitten en de hele dag doorbuffelen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids