Normal_170718kidsopenenplayground

Kinderen met astma zijn geneigd om weinig te bewegen omdat ze het zo snel benauwd krijgen. Je ziet ze sneller langs de kant staan bij gym of spelen niet mee op het schoolplein. Maar om hun astma zo goed mogelijk onder controle te houden, is bewegen juist heel belangrijk. Vandaag werd daarom op de poli Kindergeneeskunde van Medisch Spectrum Twente de interactieve playground AirPlay geopend. Bewegen en monitoren wordt hierbij gecombineerd. Dit meldt Medisch Spectrum Twente.

Kinderarts Boony Thio zocht naar een methode om astmapatiëntjes meer te laten bewegen en meer contact te laten hebben met leeftijdsgenoten, maar ook naar een manier om hen beter te kunnen monitoren tussen ziekenhuisbezoeken in. En hoe kan dat beter dan op een manier die de kinderen het meeste aanspreekt, door middel van games. Iedereen weet nog hoe Pokémon Go hele groepen kinderen en jongeren weer buiten aan het bewegen kreeg.
 
Uit een nauwe samenwerking tussen MST, ZGT, Universiteit Twente en Roessingh Research and Development is het idee van een interactieve playground in combinatie met een astma app ontstaan. Door de inzet van games en technologie worden kinderen gereactiveerd, sociaal gemotiveerd en leren ze met behulp van ‘games’ alles over bewegen en zelfmonitoring.
 
De dokter weet alles van symptomen en gedragspatronen en de onderzoekers van de vakgroepen Biomedische Signalen & Systemen en Human Media Interaction (HMI) van de UT zijn bij uitstek thuis in wearables, data en monitoring. Roessingh Research and Development is betrokken vanwege hun kennis bij het tracken en monitoren in de thuissituatie. De onderzoekers van de UT ontdekken en analyseren op basis van relevante datatrends hoe de patiëntjes zich ontwikkelen. Blijven zij stabiel of juist niet? Dat alles bij elkaar is hele relevante informatie voor de patiëntjes en hun ouders, maar zeker ook voor de dokter in de spreekkamer.
 
Het project AIRplay: Zelfmanagement bij jonge kinderen met astma, is een project dat mogelijk wordt gemaakt door een innovatievoucher van het Pioneers in Health Care Innovatiefonds. Het Pioneers in Health Care Innovatiefonds heeft als doel om de samenwerking tussen medische specialisten en onderzoekers van UT-instituut MIRA te stimuleren.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids