Normal_spuit__beer__kindzorg

Kinderen vanaf vier jaar die een pijnlijk onderzoek of enge ingreep moeten ondergaan, hebben baat bij lichte verdoving met lachgas. Niet alleen de pijn wordt hierdoor minder, maar ook de angst voor wat er gebeurt. Dat meldt Vakblad Vroeg. 

Dat lichte verdoving met lachgas kinderen helpt, is een conclusie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis die een pilot uitvoerde op Kinderdagverpleging en polikliniek Kindergeneeskunde. “Onze misse was: ‘nooit meer een kwestie van even doorbijten’. Het is voor medewerkers ook niet fijn om een kind – soms met meerdere mensen – gedwongen te fixeren om een vervelende handeling te ondergaan. Dat is niet meer van deze tijd”, zegt verpleegkundige Anne-Marie van der Staak-Van Loon.

Kinderen jonger dan vier jaar krijgen geen lachgas toegediend, maar nasale midazolam (neusspray). Dit middel gebruikte het ziekenhuis tevens tijdens de pilot. Nasale midazolam leidt ook tot minder angst en pijn en is op een kindvriendelijke manier toe te dienen.

Waar iedere verpleegkundige de neusspray mag toedienen, geldt dat niet voor het lachgas. Het JBZ telt vier verpleegkundigen die lachgas aan kinderen mogen geven, daar komen binnenkort nog eens vier bij zodra zij hun opleiding hebben afgerond.

Door: Redactie Nationale Zorggids