Normal_vragenlijst

Alle Nederlandse gemeenten zijn verplicht om een Wmo-cliëntervaringsonderzoek uit te voeren. Zeven van de 388 gemeenten weigeren dit onderzoek te doen en lopen hierdoor het risico op een aanwijzing van het ministerie van Volksgezondheid. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van eigen onderzoek.

Zo zou de gemeente Laarbeek het cliëntervaringsonderzoek niet nuttig genoeg vinden. Een schriftelijke vragenlijst is niet genoeg toegespitst op de situatie in de gemeente en de resultaten leveren niets op, aldus de gemeente die daarom een eigen vragenlijst heeft opgesteld.

381 gemeenten hebben voor het cliëntervaringsonderzoek gebruikgemaakt van de verplichte vragenlijst, andere gemeenten hebben een eigen vragenlijst gebruikt en enkele gemeenten hebben helemaal geen onderzoek gedaan naar de ervaring binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), laat het ministerie weten.

Wie geen onderzoek doet of niet de verplichte vragenlijst gebruikt, kan hierop worden aangesproken. Indien een gemeente helemaal tekortschiet bij de uitvoering van de Wmo kan een aanwijzingsprocedure verwachten. Deze procedure wordt opgestart zodat de kwaliteit van de uitvoering weer op niveau komt.

“Het cliëntervaringsonderzoek is een belangrijk instrument om inzicht te krijgen in hoe cliënten de ondersteuning vanuit de Wmo ervaren. De resultaten bieden primair een zeer waardevolle input voor een individuele gemeente om de effecten van het gevoerde beleid volgens cliënten te evalueren en te verbeteren”, zegt demissionair staatssecretaris Van Rijn over het onderzoek. Bovendien kunnen gemeenten ervaringen vergelijken op de website www.waarstaatjegemeente.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids