Normal_klas__klaslokaal__kinderen__po__basisonderwijs

Veel kinderen tussen de vier en twaalf jaar hebben een verkeerde zithouding in de klas. Steeds meer kinderen ervaren hierdoor rug- en nekklachten. Houdingexperts willen daarom meer aandacht voor een goede zithouding in de klas. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Elke basisschool in Nederland heeft inmiddels wel tafels en stoelen in verschillende hoogtes. Maar kinderen zitten vaak niet aan de juiste maat tafel. Leraren weten vaak niet goed genoeg waar ze op moeten letten als ze kinderen op een bepaalde stoel plaatsen. Die verkeerde zithouding baart experts zorgen, omdat het aantal kinderen met rug- en nekklachten groeit.

Volgens Piet van Loon, orthopedisch chirurg en mede-oprichter van Houding Netwerk Nederland (HNN) veroorzaakt de zittende leefstijl van kinderen chronische aandoeningen en pijn op latere leeftijd. Het groeiende gebruik van iPads en tablets helpt ook niet mee. Chirurgen en fysiotherapeuten zien steeds meer kinderen met krom gegroeide ruggen en nekklachten. Nu ze op school vaker digitale lessen volgen, wordt houding belangrijker, stellen experts.
 
Professionals willen dat het ministerie van Volksgezondheid ingrijpt. Volgens het ministerie valt de zithouding van basisschoolleerlingen echter onder de jeugdgezondheidszorg. Dat maakt dat gemeenten verantwoordelijk voor het nemen van meer preventieve maatregelen. Zo zouden leraren beter moeten worden geïnstrueerd in het toezien op een goede werkhouding van de leerlingen. Niet alleen tijdens schrijfles, maar ook tijdens de digitale les achter computer of iPad.

Door: Redactie Nationale Zorggids