Normal_inspectie_jeugdzorg

Op verzoek van demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid doet de Inspectie Jeugdzorg in 2017 onderzoek bij jeugdhulpaanbieders die gespecialiseerde hulp bieden aan (vermoedelijke) slachtoffers van loverboys/mensenhandel. Dit meldt Inspectie Jeugdzorg. 

Het onderzoek richt zich op de kwaliteit van de gespecialiseerde hulp aan (vermoedelijke) slachtoffers van loverboys/mensenhandel Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van het Toetsingkader Verantwoorde hulp voor jeugd (met verblijf). Dit toetsingskader bestaat uit vijf thema’s: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie. In dit onderzoek sluit de inspectie nauw aan bij de kernelementen uit het kwaliteitskader van de Commissie Azough.

Eind 2014 verscheen het Actieplan Aanpak meisjesslachtoffers van loverboys/mensenhandel in de zorg voor jeugd: ‘Hun verleden is niet hun toekomst’ van de Commissie Azough. Aanleiding voor het actieplan was dat, hoewel er steeds meer slachtoffers van loverboys/mensenhandel zijn, er nog geen integrale ketenaanpak voor slachtoffers was.

Vervolgens stelde de Commissie Azough het Kwaliteitskader voor jeugdhulporganisaties die gespecialiseerde opvang en hulp bieden aan meisjesslachtoffers van loverboys/mensenhandel’ op. Dit kwaliteitskader geeft jeugdhulpaanbieders handvatten voor het bieden van deze gespecialiseerde, residentiële opvang.

Door: Redactie Nationale Zorggids