Normal_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Een virus dat op polio lijkt, verspreidt zich wereldwijd onder kinderen. Inmiddels zijn een paar honderd kinderen hierdoor verlamd geraakt, waarvan twee Nederlanders. De verkoudheidsvirus die voor de meeste kinderen ongevaarlijk is, kan bij één op de duizend gevallen leiden tot verlamming. Hiervoor is geen behandeling of vaccin beschikbaar, waarschuwen artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen  (UMCG). Dat meldt de Volkskrant. 

De verlamming ontstaat doordat het virus zijn weg baant van de luchtwegen naar het ruggenmerg. Een verlamming kan licht zijn en enkel in de armen voorkomen, maar een volledige verlamming is niet uit te sluiten.

Vorig jaar kwam een Groningse peuter op de intensive care terecht na besmetting met het polio-achtige virus. Hij raakte binnen 48 uur volledig verlamd en zit sindsdien aan de beademing. Artsen betwijfelen of hij ooit nog kan leven zonder ondersteuning van een apparaat.  Het enterovirus genaamd EV-D68 heeft waarschijnlijk meer kinderen besmet dan nu wordt gedacht. Ziekenhuizen hebben namelijk geen meldplicht als het gaat om besmettingen met dit virus.

Artsen lijken bovendien vaak te missen om welk virus het exact gaat. Bij verlamming doen ze onderzoek in de darmen, want daar nestelt en verspreidt het poliovirus zich. De verkoudheidsvirus EV-D68 wordt regelmatig gemist omdat een verkoudheid niet in verband wordt gebracht met verlamming. Het is daarom aan te raden om bij verlamming ook het neusslijm te laten testen op het enterovirus EV-D68, zegt arts-microbioloog Coretta van Leer van het UMCG. Ze vreest ervoor dat er in 2018 weer een epidemie volgt, dat bij sommige kinderen kan leiden tot verlamming. De onderzoekers van het UMCG willen dat artsen dit virus verplicht melden.

Maar het RIVM denkt dat een meldingsplicht nog geen zin heeft. “Het is nog  te vroeg voor zo’n meldingsplicht. Een meldingsplicht is pas zinvol als we ook maatregelen kunnen nemen. Bij polio konden we bijvoorbeeld alle mensen rondom de patiënt vaccineren, we konden een Rijksvaccinatieprogramma optuigen. Maar tegen dit enterovirus hebben we geen vaccin. We kunnen dus niets doen”, zegt Aura Timen van het RIVM.