Normal_handicap__rolstoel__kind__speciaal_onderwijs__beperking

Het regeerakkoord ziet er voor mensen met een beperking en chronisch zieken op een aantal punten aantrekkelijk uit. Zo gaat het kabinet de eigen bijdragen fors verlagen, vooral in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar Ieder(in) is verontrust over de zorg thuis. Het kabinet bezuinigt fors op de wijkverpleging. Dat meldt Ieder(in). 

Ieder(in) heeft de laatste jaren veelvuldig de noodklok geluid over de stapeling van kosten voor mensen met een beperking. Het kabinet lijkt hier eindelijk iets aan te doen. In de Wmo komt er een vaste eigen bijdrage van 17,50 euro per maand. Mensen met een modaal inkomen zijn hierdoor misschien wel 200 euro per maand minder kwijt. En ook de eigen bijdragen die instellingen berekenen, worden verlaagd. Onder andere omdat het vermogen minder gaat meetellen.

Illya Soffer, directeur van Ieder(in): “We zijn enorm blij dat er nu iets wordt gedaan aan de hoge eigen bijdragen. Veel mensen raakten daardoor in de knel. Hopelijk komt daar nu een einde aan. Aan de andere kant maken we ons ook zorgen. Het kabinet wil dat mensen thuis kunnen blijven wonen en meedoen aan de samenleving. Dan moet je niet 100 miljoen bezuinigen op de wijkverpleging en nog eens 100 miljoen op de ggz. Want we zien nu al dat veel mensen geen passende zorg krijgen.”

“Verder zien we dat het kabinet veel investeert in de ouderenzorg. Dat staat in schril contrast met de zorg voor kinderen en jongeren met een beperking. Het kabinet wil daar de problemen gaan evalueren. Maar die zijn volop bekend. Er moet nodig iets gebeuren aan de wachtlijsten en het gebrek aan specialistische hulp.”

Op een aantal punten bevat het regeerakkoord zonder meer goed nieuws. In de Grondwet wordt in artikel 1 verankerd dat de discriminatie van mensen met een beperking is verboden. Dit sluit aan bij de intentie van het kabinet om te werken aan een inclusieve samenleving. Verder investeert het kabinet 55 miljoen extra in onafhankelijke cliëntondersteuning en wordt in het onderwijs het leerrecht wettelijk vastgelegd.

Verder wil het kabinet ook proberen om zorg beter in het onderwijs integreren en gaat het kabinet 20.000 extra banen scheppen binnen ‘beschut werk. Het is goed dat er meer werk komt voor mensen met een zware arbeidsbeperking, vindt Ieder(in). Maar het moet wel zinvol werk zijn, zoals genoemd in het VN-verdrag.

Door: Redactie Nationale Zorggids