Normal_hmc

Op 11 oktober bood schrijfster Frieda de Haan het prentenboek ‘Lot’ aan bestuursvoorzitter Paul Doop van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) aan. In dit prentenboek staan Lot – een meisje wiens moeder komt te overlijden – en Huis Muis Chris – een muisje dat Lot opvangt op de Intensive Care in deze onzekere en verdrietige tijd – centraal. Dat meldt Graviant. 

HMC gaat dit boek gebruiken als voorlichtingsmateriaal voor kinderen van wie een ouder na het overlijden weefsel of organen doneert. Informatiemiddelen daarvoor waren er tot nu toe niet. Huis Muis Chris bestaat niet alleen op papier: de 11-jarige Roos Huijzer haakte al 7 knuffels die naast het boek steun kunnen bieden.

Hoewel het gaat om een klein percentage donoren met kleine kinderen, wilde donatiecoördinator Jacqueline Blok graag voorlichtingsmateriaal voor deze groep, omdat zij merkte dat er behoefte aan was bij de ouder die achterblijft. Zij benaderde Frieda de Haan, leerkracht basisonderwijs en schrijfster van het boek Thijsie. In dit boek maakt zij orgaantransplantatie bespreekbaar en begrijpelijk voor kinderen. De Haan heeft een erfelijke hartspierziekte, waardoor de kans bestaat dat zij een harttransplantatie moet ondergaan. Door haar pedagogische achtergrond en haar eigen situatie kan zij zich goed verplaatsen in de belevingswereld van de doelgroep.

Net als vormgever Bert Wielstra zette De Haan zich belangeloos in om dit mooie prentenboek te maken. In de wachtruimte van de IC zorgen muurstickers van illustraties uit het boek ervoor dat Huis Muis Chris bijna echt in HMC lijkt te wonen. Ook de gehaakte Huis Muis Chris is een hulpmiddel voor kinderen bij de verwerking van de orgaandonatie door hun ouder. De Haan: “Huis Muis Chris biedt kinderen informatie en troost in deze heftige tijd. Je kunt hem alles vertellen en je zorgen met hem delen. Je kunt het zelfs opschrijven en een briefje in zijn tas stoppen. We hopen dat Huis Muis Chris kinderen een veilig en troostend gevoel geeft. Het boek zal kinderen raken, omdat Lot hetzelfde meemaakt als haar moeder andere mensen kan helpen met haar organen. Door het boek voor te lezen is het makkelijker een gesprek aan te gaan over orgaandonatie en uit te leggen. Kinderen die zelf kunnen lezen hopen we te ondersteunen door de herkenning die ze vinden bij Lot.”

Door: Redactie Nationale Zorggids