Normal_kind_techniek_tablet_digitaal

Kinderen die slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik kunnen dit met de app VilDu?! bespreken met een therapeut. Bij misbruik vinden veel slachtoffers het moeilijk om te spreken over wat er is gebeurd, waar de app op inspeelt. Via de ‘serious game’ kan het kind op de tablet aangeven wat hem of haar is overkomen, zonder dat daar woorden of oogcontact met de therapeut voor nodig is. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

De game wordt gespeeld op twee tablets, één voor de cliënt en één voor de therapeut. Beide kunnen zien wat er op de andere tablet wordt aangeklikt, waardoor er een open en veilige omgeving gecreëerd wordt om het misbruik te bespreken. Het kind kan bijvoorbeeld de optie ‘hand’ selecteren, en deze bewegen over de lichaamsdelen waar hij of zij ongewenst is aangeraakt. Ook is er een optie voor een noodstop, waardoor het spel direct blokkeert en deze later hervat of helemaal afgesloten kan worden.

Fontys Hogeschool, mobile agency YipYip, StudioLab en De Rading (voor Jeugd en Opvoedkunde) hebben samengewerkt aan VilDu?!, wat Deens is voor ‘wil je’. Het spel wordt gebruikt in therapiesessies met kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Therapeuten hebben nu veel sneller inzicht in wat het kind heeft doorgemaakt, omdat de drempel om dit te vertellen veel lager ligt. Normaal kon het weken duren voordat een kind durfde te vertellen wat zich heeft afgespeeld, nu kan een therapeut in 5 minuten de achtergrond van de problematiek in kaart brengen. Na de testfase wordt onderzocht hoe het gebruik van VilDu?! uitgebreid kan worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids