Normal_arts_doker_doktersjas_stethoscoop

Vanaf januari 2018 wordt het voor Amsterdamse huisartsen lastiger om een kind meteen door te verwijzen naar de kinderpsychiater of -psycholoog. Een huisarts moet vanaf dan eerst een perspectiefplan, een soort plan van aanpak, opstellen voordat een eventuele doorverwijzing kan plaatsvinden. De huisartsen zijn hierover nog in gesprek met de gemeente, want zij willen kinderen die psychische hulp nodig hebben direct kunnen doorsturen naar een specialist. Dat meldt het Parool. 

Het is niet dat de huisartsen tegen een perspectiefplan zijn, maar ze vinden het niet hun taak. Als het aan hen ligt doen de kinderpsychiaters en jeugdpsychologen dat. Kinderen met psychische problemen moet direct doorverwezen worden naar een specialist die na een uitgebreid gesprek een behandelplan kan opstellen.

De gemeente wil er met het perspectiefplan voor zorgen dat huisartsen niet alleen kijken naar de psychische gesteldheid van het kind, maar dat ook de sociale problemen worden vastgelegd. In het plan van de gemeente is ook een grotere rol voor de Ouder- en Kindteams weggelegd. Het is de bedoeling dat zij deels het werk van de psychiaters en psychologen overnemen. Ouder- en Kindteams zijn namelijk goedkoper en bieden minder complexe zorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids