Normal_astma_hoesten_pufje

Een internationaal onderzoekconsortium voor astmapreventie onder leiding van Hermelijn Smits, wetenschapper bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), gaat de komende jaren op zoek naar manieren om de longziekte astma de wereld uit te helpen. Ze zoeken de oplossing bij de commensalen, oftewel ‘goede’ micro-organismen die leven in en op ons lichaam. Dit meldt LUMC.

“De afgelopen vijftig tot zeventig jaar is het aantal kinderen met een allergische aandoening, waaronder astma, alarmerend toegenomen. Inmiddels heeft ongeveer een op de tien schoolgaande kinderen in Nederland deze longziekte”, legt Smits uit. Dat is een probleem, want astma heeft een grote impact op je leven en vergroot de kans op andere longproblemen op latere leeftijd. Met het onderzoeksconsortium ‘A World Without Asthma (AWWA)’ wil Smits hier iets aan doen.

Om de oplossing te vinden gaat Smits terug naar wat waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van de ziekte is; onze moderne levensstijl. “Uit onderzoek weten we dat kinderen die opgroeien op een boerderij veel minder last hebben van allergieën en astma dan kinderen die opgroeien in de stad.” Waarschijnlijk heeft dat te maken met een grotere groep commensalen die rondzwerven in een landelijke omgeving. “Hoe meer verschillende commensalen in je omgeving, hoe beter je afweersysteem wordt opgevoed. Het leert niet te heftig te reageren op onschuldige stoffen uit de omgeving”, legt Smits uit.

Een manier om de populatie van commensalen in het lichaam te laten bloeien of het contact hiermee te vergroten, is door onbewerkte, natuurlijke voeding. De komende jaren zullen de onderzoekers bij 2.700 peuters testen of het drinken van zo min mogelijk bewerkte boerderijmelk astma kan voorkomen. “In deze vrijwel onbewerkte melk zitten nog veel immuuncomplexen, vet- en suikerketens die goed zijn voor de darmflora en het afweersysteem van de peuter”, aldus Smits. Ook worden andere manieren geprobeerd om de reactie op een allergeen te verminderen, bijvoorbeeld door het toedienen van moleculen afkomstig van boerderijstof en parasitaire wormen.

Door: Redactie Nationale Zorggids