Normal_roken_rook

Begin februari vorig jaar beweerden Amerikaanse onderzoekers al dat jongeren die eerst in aanraking komen met de e-sigaret, na een halfjaar ook vaker gewone tabak roken. Een nieuw Amerikaans onderzoek bevestigt deze bevindingen nu: ‘vapende’ jongeren hebben na het roken van hun e-sigaret een grotere kans op een ‘echte’ rookverslaving dan jongeren die dergelijke producten niet aanraken. Dat meldt NRC. 

De onderzoekers analyseerden het gedrag van tienduizend jongeren tussen 12 en 17 jaar. Dit gecombineerd met de voorgaande studie die verschillende onderzoeken met elkaar combineerde, maakt dat de wetenschappers een duidelijk standpunt kunnen maken: een e-sigaret is een introductiemiddel voor de ‘echte’ sigaret. Ze vinden dus ook dat de e-sigaret roken totaal niet ontmoedigt.

Hoewel de tabaksindustrie beweert dat de elektronische sigaret minder gevaarlijk is en juist niet leidt tot een tabaksverslaving, lijkt dat toch niet helemaal waar te zijn, zeggen de wetenschappers. “Alle vormen van tabaksgebruik zijn schadelijk”, aldus de onderzoekers. Het is belangrijk om rekening te houden met het gevaar dat jongeren overstappen naar echte sigaretten, vinden zij.

In Nederland roken steeds minder jongeren de echte sigaret, maar steeds meer jongeren vapen/dampen. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 33 procent van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar weleens een e-sigaret of shishapen aanraakt, tegenover 25 procent van de jongeren die het het bij een gewone sigaret houdt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids