Normal_webcam__digitaal__data__privacy

De GGD’s in Groningen, Zuid-Limburg, Utrecht en Rotterdam starten een proef waarbij jongeren thuis via het internet een consult over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) kunnen aanvragen. Binnen de pilot moet uitwijzen of jongeren zich op deze manier vaker melden voor een gevoelig (en soms noodzakelijk) gesprek. Dat melden RTL Nieuws en NU.nl. 

Jongeren die via de webcam in gesprek gaan met een verpleegkundige van de GGD hoeven niet in de wachtkamer te wachten en waardoor eventuele schaamte wordt voorkomen. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk en de huisarts of ouders worden er niet bij betrokken, tenzij de jongere daar nadrukkelijk toestemming voor geeft. Jongeren kunnen zo’n gesprek aanvragen omdat ze willen weten of ze een soa hebben. Als inderdaad blijkt dat dat risico bestaat, stuurt de verpleegkundige een zelftest op.

Door jongeren een anonieme uitweg te bieden, hopen de GGD’s dit jaar online een paar duizend jongeren te ondersteunen bij hun vragen over soa’s en seks. Het doel is om met name het gesprek aan te gaan met jongeren tussen de 12 en 17 jaar. “Bij hen is de drempel hoog, ze beginnen net pas met hun seksuele ontwikkeling. Jongeren onder de 25 jaar zijn een risicogroep, omdat in deze groep veel wisselende contacten voorkomen”, aldus Mieke Steenbakkers van GGD Zuid-Limburg. De regio is inmiddels gestart met de proef, evenals Groningen. Utrecht en Rotterdam starten binnen enkele weken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids