Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind

Een Nederlands-Marokkaanse vrouw wordt door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van kindermishandeling dat plaatsvond tijdens een djinn-uitdrijving. Het slachtoffer, haar inmiddels negenjarige zoon, onderging langdurige mishandeling om onzichtbare wezens uit te drijven waar veel moslims in geloven. De jongen woont sinds 2016 in een pleeggezin. Dit meldt Volkskrant.

Om de jongen te ontdoen van djinn, heeft de vrouw zijn handen in een hete oven gehouden en werd er met wattenstaafjes in zijn oor gepord, wat leidde tot gehoorbeschadiging. Het is voor het eerst dat het OM zich buigt over een dergelijke zaak. De vrouw stelt dat ze alles heeft gedaan om de djinn uit te drijven en dat ze haar zoon juist wilde genezen. Zij zou de jongen nooit pijn hebben willen doen.

De advocaat van de moeder, Anis Boumanjal, wil een antropoloog oproepen als getuige-deskundige. Deze moet de strafrechter bekend maken met de achtergrond van djinn-uitdrijvingen. “Dit is van belang nu mijn cliënte stelt dat als zij al pijn en lelstel heeft toegebracht aan haar kind, dat het gevolg is geweest van de behandeling om de djinn uit te drijven.” Vorige week vond de regiezitting plaats.

Er komen vaker schikbarende verhalen naar buiten over djinn-uitdrijvingen die uit de hand zijn gelopen. Hulpverleners zien slachtoffers terugkomen uit Marokko, waar de uitdrijving heeft plaatsgevonden. Zij hebben bijvoorbeeld brandwonden of littekens opgelopen, of worden geslagen door een partner die denkt onder de invloed te staan van een djinn.

Ook geestelijke problemen worden bij 60 procent van de islamitische patiënten verhaald op djinns. Instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) betrekken daarom regelmatig de imam of islamitische geestelijke verzorgers bij de behandeling. “Een behandelaar moet aansluiting zoeken bij wat de cliënt vindt, anders heeft de behandeling geen zin”, aldus psychiater Anne-Marie van Dam van de Amsterdamse ggz-organisatie Arkin. “Het helpt dat als de imam zegt dat er geen djinn in het spel is.”

Door: Redactie Nationale Zorggids