Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Dertien Jehova’s Getuigen die als kind zijn misbruikt binnen de kerk, nemen zelf stappen. Ze hebben een advocaat ingeschakeld die het kerkgenootschap heeft gesommeerd de documenten met daarin eventuele bekentenissen van de misbruikers vrij te geven. Tot nu toe hebben 250 slachtoffers van misbruik binnen de kerk zich gemeld. Dat meldt RTL Nieuws. 

Jehovah’s hebben een interne rechtbank bestaande uit leidinggevenden binnen het genootschap. Zij beoordelen over een verdachte van misbruik schuldig is of niet. Maar mensen die schuldig bevonden zijn, worden nooit overgedragen aan de politie. Ze krijgen dus ook geen celstraf opgelegd. Het enige dat kan gebeuren is dat ze uit de kerk worden gezet.

Slachtoffers van het kindermisbruik binnen de kerk willen dat de documenten in handen van het Openbaar Ministerie komen, zodat een echt strafrechtelijk onderzoek kan volgen. Jehovah’s Getuigen beweren dat ze de documenten niet vrijgeven ter bescherming van de misbruikte kinderen, maar daar kan de advocaat van de slachtoffers zich niet in vinden.

“Als zij die dossiers niet willen geven, dan is dat dus kennelijk alleen maar ter bescherming van de daders, en dan zijn wat ons betreft de rapen driedubbel gaar”, aldus advocaat Nico Meijering. Hij gaat tevens in gesprek met het OM, zodat ook zij wellicht het initiatief nemen tot het opvragen van de documenten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids