Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Kinderen worden steeds meer in de gaten gehouden door hun ouders. Leerlingvolgsystemen delen prestaties en gedrag van kinderen met ouders en ouders zelf installeren een speciaal gps-systeem op hun telefoon zodat ze weten waar hun kind is. Volgens Katleen Gabriels van de TU Eindhoven zijn deze ontwikkelingen niet goed voor de geestelijke gezondheid van het kind en kunnen later in het leven zelfs leiden tot depressies. Dat meldt Radar. 

“We staan voortdurend met elkaar in contact. Kinderen worden vanaf de wieg in de gaten gehouden en dat gaat zo het hele leven door. Dat is nieuw”, zegt Gabriels. Ouders zouden volgens haar terughoudender moeten zijn in het gebruik van volgsystemen voor hun kinderen omdat dit controlegedrag een negatieve uitwerking heeft op het kind.

Allereerst zit het de zelfstandigheid van kinderen in de weg. Kinderen met controlerende ouders, zullen dat later in hun leven in hun eigen gedrag terugzien doordat ze bijvoorbeeld veelvuldig zullen blijven aankloppen voor allerlei adviezen. Daarnaast hebben ze volgens Gabriels een grotere kans op een depressie later in het leven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids