Normal_geld_rekenmachine_belasting

De gemeente Groningen kampt met een miljoenentekort en dat leidt bij de gemeenteraad tot grote zorgen. Wethouder Mattias Gijsbertsen maakte in januari het tekort bekend, maar de precieze oorzaak en de hoogte blijft onduidelijk De PvdA vraagt zich af waarom het zo moeilijk is om een analyse van het tekort te maken. Dit meldt RTV Noord.

Een werkgroep moet nu uitzoeken wat de situatie precies is. Tot die tijd vraagt Gijsbertsen de raad om geduld te hebben. “Er zijn capabele mensen aan het werk om met antwoorden te komen.” Dat er veel onduidelijkheid heerst over het tekort bij jeugdzorg, erkent de wethouder wel.

De wethouder kan niet beloven dat de tekorten niet in 2018 optreden. “Daarom willen we de oorzaak achterhalen en ook wat we kunnen doen om de sturing op de financiën goed te houden.” Er is al bekend dat er meer vraag naar jeugdzorg is. Dit zou volgens Gijsbertsen komen omdat de jeugdzorg is overgeheveld van het rijk naar gemeenten. Er worden meer problemen geconstateerd en hierdoor worden de kosten van jeugdhulp duurder. Preventie zou uiteindelijk kunnen zorgen voor lagere kosten en minder vraag naar zwaardere zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids