Normal_jeugdzorg

Een tekort aan personeel en bezuinigingen door het vorige kabinet hebben geleid tot wachtlijsten bij  jeugdzorginstellingen in Brabant, zegt bestuurder René Meuwissen van Jeugdbescherming Brabant en Veilig Thuis. Voordat een jongere naar een gesloten instelling kan, moet hij eerst een paar maanden wachten. De wachttijden voor hulp thuis of op school zijn opgelopen tot drie á vier maanden. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Meuwissen benadrukt de noodzaak van dergelijke jeugdhulp. Als kinderen niet meteen de hulp krijgen die zij nodig hebben, worden de problemen alleen maar erger. En hoe complexer een probleem, hoe duurder de zorg.

De wachtlijsten zorgen niet alleen voor problemen bij de kinderen, ook de medewerkers van Jeugdbescherming Brabant en Veilig Thuis hebben hun handen in het haar. “Wat dus gebeurt is dat onze mensen gemiddeld vijftien gezinnen begeleiden en zelf meer hulp gaan geven. Het gevolg is oplopende werkdruk”, aldus Meuwissen.

Door de wachttijden worden behandelingen dus complexer en langduriger en hebben werknemers meer werk. Dat terwijl het doel in Brabant juist is om kinderen minder lang te behandelen en ook lichtere hulp te bieden.

Toch is het volgens Meuwissen niet alleen kommer en kwel. De nieuwe brede aanpak die sinds de decentralisatie is ingesteld is effectief, evenals de samenwerking met verslavingszorg en uitkeringsinstantie UWV. Zo komen zorgprofessionals er bijvoorbeeld sneller achter dat er niet per se iets mis met het kind, maar met iets of iemand in hun omgeving. 

Door: Redactie Nationale Zorggids