Normal_rookvrij

Gisteren zijn de Rookvrije Generatie Awards 2018 uitgereikt. Met deze awards worden organisaties en mensen in het zonnetje gezet die zich hebben ingezet voor de Rookvrije Generatie. De gemeente Amsterdam nam de award in de categorie gemeenten in ontvangst. De award in de categorie personen ging naar Mohamed Taheri uit Den Haag. De jury roemde zijn inzet om alle speelplaatsen in de gemeente rookvrij te maken. Ook werd bekend dat de gemeente Utrecht zich aansluit bij de Rookvrije Generatie. Dat meldt de Hartstichting.

Dit jaar werden er maar liefst 58 initiatieven in 6 categorieën genomineerd, waarvan er 18 doorgingen naar de landelijke uitreiking. Ook Speelpark Klein Zwitserland in Venlo, Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede, en Hockeyclub Malbergen uit Arnhem ontvingen een award voor hun inspanningen voor de Rookvrije Generatie. Taskforce Rookvrije Start is winnaar van een award in de categorie zorg.

Een speciale vermelding was er voor de kinderburgermeester van Aalsmeer Derek Buikema. Hij zet zich in om alle Aalsmeerse schoolpleinen en sportverenigingen waar veel jeugdleden komen rookvrij te maken. De uitreiking vond plaats in het Nijntje Museum in Utrecht en werd gepresenteerd door actrice en tv-persoonlijkheid Tanja Jess.

"Het draagvlak voor een rookvrij Nederland neemt toe en dat is een fantastische ontwikkeling", zei Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij. "Steeds meer mensen, organisaties en gemeenten zetten zich in voor rookvrije plekken voor kinderen, van speeltuin tot school en sportclub. Ze beseffen dat roken jaarlijks tot 20.000 doden lijdt en we onze kinderen moeten beschermen. Ook hockeyclub Malbergen uit Arnhem is hiervan een prachtig voorbeeld. Zij besloten in één keer rookvrij te worden, met succes.”

Tijdens de awarduitreiking maakte de gemeente Utrecht bekend zich aan te sluiten bij het initiatief van Alliantie Nederland Rookvrij ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Wethouder Victor Everhardt: “Wij stimuleren het creëren van rookvrije kindomgevingen, zoals sportvelden, speeltuinen en schoolpleinen. Het is belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Samen met partijen in de stad: zetten wij ons hiervoor in: Utrecht maken we samen.”

De Rookvrije Generatie Awards is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, opgezet om initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij opgroeien te belonen en te stimuleren. Stemmen via de website telden voor 50 procent mee in de einduitslag. De andere 50 procent werd toegekend door de jury, bestaande uit Floris Italianer (directeur Hartstichting), Sigrid Attema (directeur ad interim KWF Kankerbestrijding), Michael Rutgers (directeur Longfonds) en Mark Monsma (coördinator Alliantie Nederland Rookvrij).

Door: Redactie Nationale Zorggids