Logo_prinses_maxima_centrum-320x184

Het Prinses Máxima Centrum (PMC) en de 21 samenwerkende ziekenhuizen hebben de zorg voor kinderen met kanker op orde. De ziekenhuizen voldoen aan de randvoorwaarden voor goede (basis)zorg. Er zijn duidelijke samenwerkingsafspraken gemaakt tussen PMC en de 21 samenwerkende ziekenhuizen. Wel zijn er een aantal verbeterpunten, waarvan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verwacht dat de ziekenhuizen deze voor 1 september 2018 hebben opgelost. Dat meldt IGJ. 

Grote veranderingen in de zorg zijn risicovol. Daarom onderzocht de inspectie de nieuwe manier van samenwerking in de zorg voor kinderen met kanker. Sinds 2014 wordt deze zorg meer geconcentreerd. De zorg voor deze kinderen vraagt om bijzondere deskundigheid, omdat de meeste vormen van kanker bij kinderen maar weinig voorkomen. Jaarlijks krijgen ongeveer 550 kinderen in Nederland kanker.

In het PMC wordt de diagnose gesteld en het behandelplan gemaakt. Daar worden ook de meest intensieve onderdelen van de behandeling gedaan. Voor overige delen van de zorg kunnen patiënten terecht bij een van de 21 aangesloten ziekenhuizen. Vaak is dat dichter bij huis. Hier moeten de ziekenhuizen dan wel goede afspraken over maken.

Voor dit onderzoek begon heeft de inspectie gesproken met vertegenwoordigers van zorgaanbieders en de vereniging van ouders van kinderen met kanker. Deze gesprekken gingen over wat zij de grootste risico’s vinden in deze verandering van zorg. Dit heeft de inspectie meegenomen in de inspectiebezoeken. Ook sprak de inspectie tijdens deze bezoeken met ouders en/of patiënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids