Normal_drinken_bier_jongere_jongen_tiener_drank_alcohol

Steeds vaker kopen ouders alcoholvrij bier voor hun zeer jonge kinderen. Soms worden de drankjes al aangeboden aan kinderen die slechts tien jaar oud zijn. De GGD vindt de ontwikkeling zorgwekkend aangezien het als opstap kan dienen naar dranken die wel alcohol bevatten. Dit meldt RTL Nieuws.

De toename van ouders die alcoholvrij bier kopen voor hun kind, komt naar voren in de Kindermonitor van GGD Noord- en Oost Gelderland. Dit staat haaks op de afname van jongeren die zelf drank kopen. Vooral vanaf 2014, toen de minimumleeftijd voor alcohol omhoog ging van 16 naar 18 jaar, is een daling te zien. In 2011 kocht 78 procent van de jongeren zelf nog alcohol, dat is nu gezakt naar 10 procent. Ook drinken ze steeds minder alcohol. In 2011 dronk 66 procent van de 12- tot 16-jarigen alcohol, in 2014 was dit nog maar 45 procent.

Dat ouders nu juist vaker alcoholvrije dranken op tafel zetten, is daarom een slechte ontwikkeling volgens de GGD. “Bovendien geeft het de verkeerde boodschap mee: ‘Bier hoort erbij en is gezellig’”. Tegenwoordig zijn er vele soorten alcoholvrije dranken te koop, die veelal niet veel anders smaken dan de variant met alcohol. Kinderen raken zo op zeer jonge leeftijd al gewend aan de smaak van onder andere bier. “In een ideale wereld zouden ouders stoppen met alcohol drinken in het bijzijn van hun kinderen en ook niet meer roepen ‘dat moet gevierd worden, dus een wijntje of biertje of bubbels’”, aldus pedagoog Krista Okma. Echter stelt zij wel dat het voorzetten van alcoholvrij bier nog altijd beter is dan een drankje waar wel alcohol in zit.

Door: Redactie Nationale Zorggids