Foto: Robert Toet

In de Amsterdamse bioscoop Pathé Tuschinski is vrijdag 29 juni de grote finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Basisschoolleerlingen maakten voor het filmfestival korte speelfilms over kinderrechten. De elf beste films strijden in Tuschinski om de felbegeerde UNICEF Film Awards. Dit meldt UNICEF.

De afgelopen periode namen leerlingen van honderden basisscholen en buitenschoolse opvangen uit Nederland en de Cariben onder leiding van professionele filmcoaches hun eigen kinderrechtenfilm op. Alles in eigen productie: van script schrijven, tot de rollen verdelen, acteren en animaties tekenen. Met het filmproject willen UNICEF Nederland en filmeducatiepartner Hollywood in de klas kinderen stimuleren om op actieve en creatieve wijze na te denken over hun rechten. Deze staan opgetekend in het internationale Kinderrechtenverdrag. Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) is inmiddels uitgegroeid tot het grootste kinderfilmfestival van Nederland.

Het kinderrechtenfilmfeest vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. Uit alle dit schooljaar ingezonden korte films over kinderrechten werden de beste geselecteerd, die vervolgens in première gingen in echte bioscopen. De winnende films gingen vervolgens door naar de landelijke finale in Amsterdam. De kinderen die meewerkten aan deze speelfilms zijn er bij in Tuschinski. Tijdens de deze finale van het Kinderrechten Filmfestival zijn er vier UNICEF Film Awards te winnen. Naast prijzen voor Beste acteerprestatie, Beste kinderrechtenverhaal en Beste kinderrechtenfilm mogen de aanwezigen stemmen voor de Publieksprijs. Alle winnaars krijgen een glazen UNICEF Film Award en bioscoopkaartjes voor de hele klas.

Door: Redactie Nationale Zorggids